OpenOffice en valencià en Windows


L’OpenOffice.org és un paquet ofimàtic lliure amb el qual podem crear documents dinàmics, analitzar dades, dissenyar agradables presentacions, produir dibuixos espectaculars i moltes altres coses. El paquet està disponible en moltes llengües per a Windows, Linux i Mac; ara també el tenim en variant valenciana. És compatible amb molts formats ofimàtics, entre els quals els del Microsoft Office. És utilitzat normalment tant en entorns domèstics com acadèmics i empresarials.

Si voleu llegir més informació detallada sobre els mòduls que inclou l’OpenOffice.org podeu fer-ho al rebost de softcatalà.

El projecte Lliurex ha estat traduint l’OpenOffice.org durant els darrers anys a nivell privat. Amb la versió 3.2.1 esta traducció s’ha fet pública i ara ja és possible baixar-la i instal·lar-la en ordinadors amb Windows, GNU/Linux i MacOSX. La traducció no segueix el mateix estil que els programes generals que adaptem des de la iniciativa Softvalencià, però és una traducció correcta i normativa.

En este article expliquem com instal·lar l’OpenOffice en variant valenciana per al vostre Windows.

Cal que baixeu els paquets següents:

01) Una vegada baixat el paquet OOo_3.2.1_Win_x86_install-wJRE_ca-XV.exe, feu-hi doble clic i doneu permís al Windows per a executar-lo prement Ejecutar.

02) Feu clic en Next.

03) Deixeu que descomprimisca el programa en una carpeta temporal, encara que podeu canviar-ne la ubicació. Feu clic en Unpack.

04) Comença ara la instal·lació; premeu Next.

05) Poseu el vostre nom i el de la vostra organització i premeu Next.

06) Escolliu el tipus d’instal·lació completa o personalitzada i premeu Next.

07) Marqueu l’enllaç per a crear una icona en l’escriptori i premeu Install. El programa començarà a copiar fitxers i s’hi estarà uns quants minuts.

08) La instal·lació ha acabat. Premeu Finish.

09) Si ara aneu a l’escriptori i inicieu l’OpenOffice.org, vos prenguntarà si voleu registrar-vos; trieu i premeu CORRECTE.

10) Este és el programa instal·lat.

11) Ara cal instal·lar el Corrector ortogràfic de valencià per a l’OpenOffice.org, que permet verificar l’ortografia de les formes valencianes del català en els vostres documents d’OpenOffice.org.

Este corrector conté totes les entrades de la versió general, però hi afegeix les formes recollides per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, com ara la doble accentuació d’alguns mots i les noves entrades del diccionari ortogràfic. En total conté més de 100.000 arrels de paraula.

Amb l’OpenOffice Writer obert, aneu a Fitxer, Obri i obriu el fitxer avl.oxt que heu baixat al començament d’este tutorial. El programa preguntarà si, a més a més del corrector de francés, anglés i espanyol, voleu instal·lar el corrector de valencià avl.oxt. Digueu que sí prement CORRECTE.

12) Accepteu la llicència. Premeu Accepta.

13) Ja teniu instal·lat el corrector de valencià. Premeu Tanca.

14) Ara només cal comprovar que el valencià és la llengua per defecte de tots els documents. Aneu a Ferramentes, Opcions, Configuració de la llengua, Llengües i comproveu que estiga marcada l’opció Títol per defecte – Català.

Ja podeu escriure documents en valencià mentre l’OpenOffice.org verifica l’ortografia dels vostres escrits.


5 comentaris en “OpenOffice en valencià en Windows”

 1. nom diu:

  11 febr., 2011 a les 22:28

  Com és que l’instal·lador no està traduït?

 2. PauGNU diu:

  12 febr., 2011 a les 0:25

  Diria que això és problema del codi d’idioma que fa servir l’OpenOffice.org en valencià. Este problema està relacionat amb el fet que:

  1. L’OpenOffice.org encara no accepta l’estàndard per a variants lingüístiques com és el cas del valencià (però s’està treballant).

  2. El Windows no implementa tampoc (per ara) este codi

  El resultat és que l’instal·lador, per defecte, és possible que es mostre en anglès. De tota manera s’està treballant en fer que des de bon principi es puga triar la llengua amb la qual es farà la instal·lació.

 3. alberto diu:

  10 maig, 2011 a les 17:01

  Hola!Jo tinc un macbook i voldria descarregar-me el traductor,però en posa que no puc obrir el arxiu,quin programa en fa falta?
  Gràcies!

 4. PauGNU diu:

  11 maig, 2011 a les 6:00

  Hola Alberto, has seguit el que es diu al pas 11? En principi no hauria de donar-te cap error.

 5. Empar diu:

  26 juny, 2017 a les 18:53

  Salutacions,
  les presentacions no es poden guardar en PDF?
  Gràcies!


Comenteu


Softcatalà © 2018 Contacte | Avís legal | Firefox en valencià

Si no s'indica el contrari, el contingut text es troba disponible sota els termes d'una llicència Atribució - CompartirIgual 3.0

El lloc web de Softvalencià funciona gràcies a WordPress phpBB Debian entre altre programari lliure. Allotjat a: UDL