Lliurex 10.09 Leia


Ja ha eixit la nova versió de Lliurex 10.09 amb nom Leia, Lliurex és la distribució de GNU Linux de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana utilitzada per l’àmbit escolar al País Valencià, si no la teniu la podeu instal·lar seguint este mini tutorial.

1. Descarregueu-vos el fitxer iso des de la web de la Conselleria d’educació.

2. Cremeu amb algun programa (Nero, K3B, Brasero) la imatge iso baixada per tal que siga arrancable el dvd de lliurex.

3. Introduïu el dvd de Lliurex al vostre ordinador i arranqueu-lo. Si cal modifiqueu la bios del vostre ordinador (tecles F12 o SUPR) per tal de permetre arrancar la unitat dvd abans que el vostre disc dur.

Arranc del dvd amb lliurex 10.09

4. Escolliu la opció 1 i premeu Intro. Lliurex arrancarà en mode live i podreu provar-lo per veure si reconeix el vostre maquinari.

Live DvD de Lliurex 10.09

5. Premeu sobre la icona Instal·la el Lliurex 10.09 per instal·lar de forma permanent esta distribució Linux al teu disc dur. Trieu la llengua de la instal·lació.

Tria la llengua per Lliurex 10.09

6. Trieu el lloc on esteu.

Trieu el lloc on esteu

7. Trieu el teclat del vostre ordinador.

Trieu el teclat

8. Ara ve el particionat que és la part més delicada. Si teniu MS Windows possiblement voldreu conservar este sistema operatiu i fer la instal·lació en paral·lel de forma que en cada arranc triareu quin sistema voleu executar en cada moment. Per escollir esta opció trieu Instal·la’ls en paral·lel. L’opció d’esborrar el disc suprimirà el que hi haja al vostre disc dur per posar sols Lliurex. L’opció especificació manual de les particions vos permet definir de forma avançada com voleu les particions però sols és per usuaris experts.

Si sou un usuari no expert trieu Instal·lals en paral·lel, i a continuació desplaceu la barra per fer més espai al Lliurex del que vos suggereix el sistema inicialment.

Particionat suggerit pel sistema

No patiu si voleu assignar massa espai a Lliurex ja que el sistema no vos deixarà. En el nostre cas ho hem deixat així.

Particionat final a Lliurex 10.09

9. Ara cal posar el nom d’usuari i la contrasenya, premeu avant.

usuari i contrasenya

10. Ja falta poc per acabar el procés, en prémer Instal·la començarà la instal·lació de veritat. Si després d’este pas se n’anara la llum sense haver acabat la instal·lació, caldria reiniciar este procés pel pas 3 per tindre un ordinador amb dos sistemes operatius útils. Si no teniu cap problema elèctric en 20 minuts la instal·lació acabarà i vos indicarà que traieu el dvd i reinicieu l’ordinador per arrancar amb el nou sistema operatiu instal·lat.

Ara comença la instal·lació de veritat

Comenteu


Softcatalà © 2020 Contacte | Avís legal | Firefox en valencià

Si no s'indica el contrari, el contingut text es troba disponible sota els termes d'una llicència Atribució - CompartirIgual 3.0

El lloc web de Softvalencià funciona gràcies a WordPress phpBB Debian entre altre programari lliure. Allotjat a: UDL