Ubuntu 9.10 en valencià


Introducció

Esta guia està feta per a la versió general de l’Ubuntu. Si baixeu la versió que hem preparat des de Softvalencià, no caldrà fer res per posar-la en valencià, ja que per defecte s’instal·larà tot en esta variant. Podreu aprofitar els passos per a la instal·lació general que es descriuran a continuació.

Ubuntu és una distribució GNU/Linux en la qual es basen altres altres distribucions com per exemple, Lliurex. Actualment és la distribució més recomanada per a aquells que comencen al món GNU/Linux ja que és molt fàcil d’instal·lar i configurar. Des de la versió 9.10 ja és possible triar la variant valenciana. A continuació explicarem com; primerament, baixeu-vos l’Ubuntu:

Instal·lació i selecció de llengua

El fitxer baixat és un fitxer amb extensió “.iso” que s’ha de gravar a un CD mitjançant l’opció de gravació d’imatge de CD del nostre programa preferit de gravació (si no us queda clar com fer-ho, pregunteu al fòrum). Una volta hàgeu gravat el CD, només caldrà que l’introduïu al vostre ordinador i inicieu el sistema des del CD. L’Ubuntu s’iniciarà directament i el primer que vos demanarà serà que trieu la llengua en la qual voleu iniciar el sistema. En la versió actual, abans de posar-ho en variant valenciana, caldrà seleccionar “Català” i iniciar la instal·lació.

escollir llengua

Premeu instal·la l’Ubuntu.

instal·la ubuntu

Escolliu com llengua de la instal·lació el català.

llengua instal·lació

Escolliu la ubicació per poder ajustar la zona horària del vostre rellotge local.

ubicació

Escolliu el tipus de teclat. Això ho fa el sistema de forma automàtica, si no sabeu quina és la millor opció deixeu l’opció triada pel programa.

tipus de teclat

Ara cal fer el particionat, és a dir, quina quantitat d’espai deixem a cada sistema operatiu. Podem esborrar tot el sistema previ i eliminar el Windows. Seleccionar de forma manual com fem les particions (cosa que sols faran els usuaris experts), o utilitzar l’espai lliure continu més gran; això és, emprar la barra per fer espai per a l’Ubuntu aprofitant l’espai lliure que no hem utilitzat dins de Windows.

Particionat inicial

Inicialment el sistema ens proposa aprofitar una quantitat mínima per treballar. Si movem la barra podem reduir l’espai lliure buit dins de Windows i reservar-lo per a l’Ubuntu. No patiu si voleu donar massa espai a Ubuntu i li’n voleu llevar a Windows: el sistema vos dirà que no podeu fer-ho. Mireu el particionat de mostra.

Particionat final

Poseu les vostres dades per entrar més tard a l’ordinador. No oblideu el nom d’usuari i la contrasenya. Podeu escollir que entre de forma automàtica si el vostre equip és una torre que sempre estarà en casa, però no habiliteu l’entrada automàtica mai en un portàtil per raons òbvies.

Dades personals

Confirmeu els canvis que aneu a fer. Quan premeu Instal·la no podeu parar la instal·lació una vegada començada o vos quedareu sense cap sistema aprofitable. (Hauríeu de tornar a fer la instal·lació com s’explica ací.)

Confimar la instal·lació

La instal·lació comença i vos va informant de les novetats d’esta versió,

Instal·lació comença

i vos avisa quan s’acaba que cal traure el disc per començar a treballar amb el nou sistema operatiu de forma autònoma.

Instal·lació acabada

Arranquem el nou sistema operatiu i quan ens ho demane actualitzem la llengua. També podem anar nosaltres a System, Administration, Language Suport i actualitzar la llengua (Update).

Actualitzar la llengua (update)

Selecció de la variant valenciana (no cal fer este pas amb l’Ubuntu que posem a disposició vostra a la web)

Tornem a entrar al sistema i ara entrarem en valencià. Premem la pestanya del menú de llengua.

Menú de llengua

Ara triem altres per poder escollir la llengua del nostre sistema operatiu.

Triar llengua (altres)

i escollim la segona opció de català (Espanya), la primera és el català (estàndard general).

Segona opció català (Espanya)

Ací teniu una captura de l’escriptori amb el programari dia en la variant valenciana.

Dia en valencià


1 comentari a “Ubuntu 9.10 en valencià”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Softcatalà © 2024 Contacte | Avís legal | Firefox en valencià

Si no s'indica el contrari, el contingut text es troba disponible sota els termes d'una llicència Atribució - CompartirIgual 3.0

El lloc web de Softvalencià funciona gràcies a WordPress phpBB Debian entre altre programari lliure. Allotjat a: UDL