OpenOffice en valencià en Linux (deb 32 bits)


L’OpenOffice.org és un paquet ofimàtic lliure amb el qual podem crear documents dinàmics, analitzar dades, dissenyar agradables presentacions, produir dibuixos espectaculars i moltes altres coses. El paquet està disponible en moltes llengües per a Windows, Linux i Mac; ara també el tenim en variant valenciana. És compatible amb molts formats ofimàtics, entre els quals els del Microsoft Office. És utilitzat normalment tant en entorns domèstics com acadèmics i empresarials.

Si voleu llegir més informació detallada sobre els mòduls que inclou l’OpenOffice.org podeu fer-ho al rebost de softcatalà.

El projecte Lliurex ha estat traduint l’OpenOffice.org durant els darrers anys a nivell privat. Amb la versió 3.2.1 esta traducció s’ha fet pública i ara ja és possible baixar-la i instal·lar-la a ordinadors amb Windows, GNU/Linux i MacOSX. La traducció no segueix el mateix estil que els programes generals que adaptem des de la iniciativa Softvalencià, però és una traducció correcta i normativa.

En este article expliquem com instal·lar l’OpenOffice en variant valenciana a les distribucions Lliurex, Ubuntu, Debian.

Cal que baixeu els paquets següents:

01) Descomprimiu el paquet OOo_3.2.1_Linux_x86_install-deb_ca-XV.tar.gz fent-hi clic amb el botó dret i seleccionant Extrau ací.

02) Copieu la carpeta descomprimida OOO320_m18_native_packed-1_ca-XV.9502 a /home/elvostreUsuari

03) Com que tindreu instal·lat un OpenOffice que no estarà en valencià , l’heu de desinstal·lar anant a Aplicacions , Acessoris, Terminal i escrivint en la finestra que s’obrirà el següent:

sudo apt-get purge openoffice*.*

04) No tanqueu el terminal; heu d’anar ara a la carpeta que heu descomprimit abans amb l’ordre:

cd OOO320_m18_native_packed-1_ca-XV.9502

05) Entreu a la subcarpeta que té els programes que voleu instal·lar amb l’ordre:

cd DEBS

06) Ara instal·leu tots els programes amb l’ordre:

sudo dpkg -i *.deb

07) Ara aneu a la carpeta on és el paquet amb els menús amb l’ordre:

cd desktop-integration

8) I instal·leu el paquet amb l’ordre:

sudo dpkg -i *.deb

9) Ja podeu anar als menús i executar el programa OpenOffice.org anant a Aplicacions, Ofimàtica, OpenOffice.org.

Veureu el menú de benvinguda; deu clic en Següent.

Menú benvinguda 1

Poseu el vostre nom i cognom i feu clic en Següent.

Nom i cognoms

Premeu Finalitza.

Finalitzeu el registre. Premeu finalitza.

10) Ara cal instal·lar el Corrector ortogràfic de valencià per a l’OpenOffice.org, que permet verificar l’ortografia de les formes valencianes del català en els vostres documents d’OpenOffice.org.

Este corrector conté totes les entrades de la versió general, però hi afegeix les formes recollides per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, com ara la doble accentuació d’alguns mots i les noves entrades del diccionari ortogràfic. En total conté més de 100.000 arrels de paraula.

Amb l’OpenOffice Writer obert, aneu a Fitxer, Obri i obriu el fitxer avl.oxt que heu baixat al començament d’este tutorial. El programa preguntarà si, a més a més del corrector de francés, anglés i espanyol, voleu instal·lar el corrector de valencià avl.oxt. Digueu que sí prement CORRECTE.

11) Accepteu la llicència del corrector. Premeu Accepta.

12) Ja heu instal·lat el corrector. Premeu ara Tanca.

Corrector avl (linux) instal·lat

13) Ara només cal comprovar que el valencià és la llengua per defecte de tots els documents. Aneu a Ferramentes, Opcions, Configuració de la llengua, Llengües i comproveu que estiga marcada l’opció Títol per defecte – Català.

Ja podeu escriure documents en valencià mentre l’OpenOffice.org verifica l’ortografia dels vostres escrits.


Cap comentari a “OpenOffice en valencià en Linux (deb 32 bits)”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Softcatalà © 2024 Contacte | Avís legal | Firefox en valencià

Si no s'indica el contrari, el contingut text es troba disponible sota els termes d'una llicència Atribució - CompartirIgual 3.0

El lloc web de Softvalencià funciona gràcies a WordPress phpBB Debian entre altre programari lliure. Allotjat a: UDL