Windows Vista en variant general (català)


Introducció

Este tutorial s’ha fet amb el Windows Vista 32bits en espanyol i explica com posar en la variant general de la llengua (català) la interfície del sistema operatiu en pocs passos. El Paquet d’interfície en valencià per al Windows Vista, realitzat per Microsoft, permet una traducció parcial al valencià de les edicions en espanyol o francés del Windows Vista. Una volta instal·lat, trobarem que els principals elements de la interfície d’usuari estan traduïts, incloent-hi el Tauler de control, l’Internet Explorer i pràcticament totes les eines habituals que podem utilitzar durant una sessió normal d’ús del Microsoft Windows Vista.

Instal·lació

Una volta baixat el paquet de llengua, hem d’anar a la carpeta on l’hàgem baixat i fer doble clic sobre el fitxer. El Windows vista ens demanarà permís per a executar l’aplicació. Per tant, haurem de fer clic sobre “Continuar”:

Captura2

Seguidament ens apareix un nou diàleg on s’indiquen els nous idiomes que s’instal·laran. Hem d’assegurar-nos que la casella “Catalán” està marcada i, a continuació, fer clic en “Siguiente”:

Captura3

En la finestra següent, se’ns mostra la llicència del programa, i cal acceptar-la per a poder continuar amb la instal·lació:

Captura4

S’obri el fitxer ReadMe d’instal·lació del paquet de valencià per a Windows Vista, i hem de fer clic en “Siguiente”:

Captura

Després se’ns mostren els paquets de llengua que s’instal·laran, i hem de fer clic sobre “Instal·lar”:

Captura7

Aleshores comença la instal·lació, que durarà uns quants minuts:

Captura-9

Una volta instal·lat el paquet, ix una finestra que indica que la instal·lació s’ha dut a terme correctament. Ací hem de marcar la casella “Cambiar el idioma para mostrar a” i seguidament marcar el català i aplicar els canvis a tots els comptes del sistema. Amb això la instal·lació del paquet haurà finalitzat. Per a aplicar els canvis cal fer clic sobre “Cerrar sesión”, cosa que ens portarà a la finestra d’entrada.

Captura-10

Quan entrem novament al Windows Vista, la interfície ja estarà traduïda al valencià:

genera-escriptori-cat

Passos següents

L’Internet Explorer en valencià

Tot i que el navegador per defecte del Windows, l’Internet Explorer, es trobarà traduït al valencià, la identificació del nostre navegador a la xarxa continuarà sent en castellà. Això vol dir que les pàgines que tinguen dos versions (valencià i castellà, com per exemple Google, Facebook, Twitter), ens mostrarà el contingut en castellà. Perquè estes pàgines identifiquen que tenim el valencià com a llengua predeterminada de navegació, cal que fem un parell de canvis.

Primer de tot, cal obrir l’Internet Explorer i anar a Eines > Opcions d’Internet. S’obrirà una finestra on, en la pestanya “General” haurem de fer clic en “Llengües”. S’obrirà un altre diàleg on podrem comprovar que la Llengua és “Español (España, internacional):

explorer-1

Per a afegir el valencià, hem de fer clic sobre “Afegeix” i, entre les llengües disponibles, triar l’opció Catalán (Catalán) [ca-ES] i prémer “D’acord”:

explorer-2

Ara ja apareixerà el català, però en segon lloc. Perquè les pàgines ens identifiquen correctament en valencià, haurem de posar el català en la primera posició. Per a fer això, hem de seleccionar “Catalán (Catalán) [ca-ES]” i fer clic sobre “Amunt”. Així, el català ja estarà en primer lloc i les pàgines web identificaran la nostra llengua com a llengua de navegació per defecte.

explorer-3

Finalment, hem de fer clic en “D’acord”, i ja podrem comprovar que aquelles pàgines que tinguen versió en valencià mostraran esta versió i no la versió en castellà, com ara Google:

explorer-4

Configuració del teclat

L’últim pas que s’ha de donar per a acabar de tindre tot el Windows valencianitzat és la configuració del teclat. Hi ha una variant del teclat espanyol que inclou un caràcter especial per a la el·la geminada. Per a seleccionar esta distribució del teclat caldrà fer clic amb el botó dret sobre les opcions de la barra d’idioma al costat del rellotge i seleccionar “Configuració…”:

teclat-1

A continuació s’obri una finestra on es mostren les diferents disposicions del teclat (normalment apareixen l’anglés i l’espanyol). Hem de fer clic sobre “Afegeix” i cercar l’opció “Catalán (Catalán)” que es desplega i allà seleccionar “Espanyol”. Finalment cal fer clic sobre “D’acord”:

teclat-2

Cal posar la disposició “Catalán (Catalán)” en primera posició. Per a fer això, cal seleccionar-ho fent-hi clic i després prémee el botó “Amunt” fins a pujar-lo a dalt de tot. Per últim, en menú desplegable de dalt, em de seleccionar “Catalán (Catalán)” com a llengua d’entrada per defecte. Finalment, hem de fer clic sobre “D’acord”.

teclat-3

Per a acabar, ja podem comprovar que en la barra d’idioma del costat del rellotge encara posa “ES”. hem de fer-hi clic i seleccionar el “Catalán (Catalán)”:

teclat-4

I això és tot, ja tindrem tot el sistema en valencià i en Internet serem identificats com a valencianoparlants.

entrada-ca


Cap comentari a “Windows Vista en variant general (català)”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Softcatalà © 2024 Contacte | Avís legal | Firefox en valencià

Si no s'indica el contrari, el contingut text es troba disponible sota els termes d'una llicència Atribució - CompartirIgual 3.0

El lloc web de Softvalencià funciona gràcies a WordPress phpBB Debian entre altre programari lliure. Allotjat a: UDL