Corrector de valencià per al Firefox


Introducció

Un dels avantatges que té el navegador Firefox és la característica de comprovar l’ortografia del text mentre escrivim en una pàgina web (en el nostre bloc, en un fòrum, en un formulari…). A més, ens permet tindre més d’un diccionari per a comprovar l’ortografia, i canviar entre un diccionari i l’altre és tan senzill com fer clic amb el botó dret sobre el quadre de text i seleccionar la llengua que volem. Ací explicarem com instal·lar el corrector per a la variant valenciana que segueix les normes de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Cal explicar que esta característica avançada del Firefox fa que ja no siga necessari el corrector que podeu trobar en esta mateixa web, ja que este corrector fa exactament el mateix: marca en roig les paraules que no són correctes i, si hi fem clic amb el botó dret, ens mostra diferents alternatives.

Diccionaris

Primer de tot, per descomptat, heu de tindre instal·lat el Firefox. Podeu visitar esta altra pàgina per baixar-lo i posar-lo en valencià. Segons en quina llengua instal·leu el Firefox, per defecte ja hi haurà un corrector en eixa llengua. Si l’heu instal·lat en castellà, doncs tindreu un corrector en castellà; si l’heu instal·lat en català, aleshores tindreu un corrector de variant general (no inclou les variants valencianes, que és el que farem ara).

Abans de començar amb la instal·lació, farem una prova sobre com funciona el corrector. Si anem a una pàgina on es puga introduir text i introduïm un text com el següent, per exemple al Gmail quan estem escrivint un correu electrònic (això també valdria per a Hotmail, Yahoo i qualsevol altre servei de correu).

Siga o no siga important, el francés i l’anglés són dues llengües amb orígens diferents.

Si tenim la versió del Firefox en català general, quedaria així:

corrector1

Si vos fixeu, el corrector detecta les paraules que són comunes entre la varietat general i valenciana de la llengua, però això no inclou algunes conjugacions verbals valencianes i i l’accentuació valenciana no convergent (anglés, interés, etc). Com podeu comprovar també, una volta s’ha fet clic amb el botó dret damunt d’una paraula marcada amb roig, el corrector del Firefox ofereix diferents alternatives (com ja ho fan el Microsoft Word o l’OpenOffice.org Writer). En este cas mostra les opcions que correspondrien amb la variant general de la llengua.

Instal·lació del diccionari de valencià (AVL)

La instal·lació del diccionari valencià només requereix que feu clic des del Firefox en l’enllaç següent:

Una volta hi heu fet clic, vos apareixerà un avís a sota de la barra de pestanyes preguntant-vos si voleu permetre la instal·lació. Haureu de fer clic sobre “Permet”:

corrector2

Seguidament s’obrirà una finestra on després d’esperar 4 o 5 segons ens permetrà fer clic sobre “Instal·la” per a instal·lar el diccionari valencià:

corrector3

Aleshores s’iniciarà el procés d’instal·lació (tardarà uns pocs segons) i finalment haurem de reiniciar el Firefox com el mateix programa ens indica. Amb això, ja haurem instal·lat el diccionari en valencià per al Firefox.

corrector4

corrector5

Provem el diccionari

Ara podem tornar a escriure un correu electrònic i comprovar el funcionament del nou diccionari. Així que escrivim el mateix text d’abans i ara, abans de fer res, haurem de fer clic amb el botó dret sobre l’àrea on s’escriu l’e-mail i anar a “Llengües”. Allà veureu que apareix l’opció Català / Espanya (valencia), només heu de marcar-la i ja tindreu habilitat el diccionari valencià que comprovarà ortogràficament el text que escriviu tenint en compte les característiques específiques del valencià.

corrector6


11 comentaris a “Corrector de valencià per al Firefox”

 1. Santiago diu:

  23 març, 2010 a les 19:23

  No em permet la descarrega del diccionari en Firefox 3.6.2

 1. admin diu:

  23 març, 2010 a les 19:23

  Hola Santiago. Quan fas clic, t’ha d’aparèixer un avís a dalt de la pantalla i a la dreta pots posar “permet”.

 1. serge diu:

  23 març, 2010 a les 21:23

  A mi tampoc em permet la instal·lació del diccionari, diu açò exactament:

  “Extensió és incompatible.
  No s’ha pogut instal·lar el diccionari… perquè no és compatible amb el firefox 3.6.2”

  A més quan he instal·lat la versió de firefox (cat general) per a mac que poseu a este enllaç (https://www.softvalencia.org/guies/firefox-en-valencia/) m’ho ha instal·lat en castellà. Després he intentat instal·lar el paquet de variant valenciana i m’obligava abans a actualitzar el firefox al 3.6.2.
  Tot plegat, una mica extrany tot. Provaré de fer el procés des del principi i vos dic com ha anat.

  Salutacions i enhorabona pel projecte

 1. PauGNU diu:

  23 març, 2010 a les 22:23

  Hola Serge,

  Gràcies per l’avís. Resulta que els enllaços estaven canviats (ni que volguérem fer que la gent s’instal·le la versió en castellà, hehe).

  Per altra part, resulta que els enllaços donaven a la versió 3.5.5 en lloc de a la versió 3.6.2. Fa temps que teníem preparat els articles i per això fallava.

  Ara ja està arreglat!

 1. serge diu:

  23 març, 2010 a les 22:23

  Sí!
  Això mateix és el que volia comentar-vos, ho acabava de comprovar i, efectivament, estaven canviats. Ara sembla que furula de categoria. Vaig de cap a instal·lar-m’ho tot 🙂

  Vaja bé!

 1. PauGNU diu:

  23 març, 2010 a les 22:23

  Hehehe. Bé, poc a poc anem aconseguint fer més adaptacions al valencià. Ara mateix estem amb el tema de l’OpenOffice.org (la interfície) i el Songbird.

  Un cop aconseguit això, ja estarà bé. Tot i així, s’ha de dir que si vos instal·leu GNU/Linux sí que aconseguireu tindre TOT en valencià des del principi i configurat com Déu mana… hehe.

  No te n’oblides mirar el tema de «Navega en valencià»:
  https://www.softvalencia.org/navega-en-valencia/

  🙂

 1. serge diu:

  23 març, 2010 a les 22:23

  Em sap greu dir-ho però em passa el d’abans, he instal·lat el firefox (cat gen), ara s’instal·la la versió 3.6.2 directament, per tant, em deixa instal·lar-me al paquet de valencià però no em deixa instal·lar el diccionari per la mateixa raó d’abans, diu que firefox 3.6.2 és imcompatible amb el diccionari.
  🙁

  A vore si em podeu dir orientar, perquè ara ja si que no sé que fer.
  Salutacions

 1. PauGNU diu:

  23 març, 2010 a les 22:23

  Hola de nou, Serge

  Ara t’hauria de funcionar. Novament, era la versió del corrector. I novament vos demanem disculpes. Hem de trobar el millor sistema per mantindre actualitzats els enllaços sense que ens supose molta feina.

  Salut,

  Pau

 1. serge diu:

  23 març, 2010 a les 22:23

  Ara sí!!
  Es veu que primer m’havia d’instal·lar el diccionari de català general, i després el paquet de català/val
  Trobe que ho hauríeu de dir a la web ja que pot generar confussió. Segons les instruccions que doneu, si no tens instal·lat el paquet de diccionari cat gen, el de val, no furula.

 1. serge diu:

  23 març, 2010 a les 22:23

  Bé, siga com siga, ja em funciona.

  Vinga, gràcies i seguiu adaptant més programes, que vist el context del PV, ens cal molt.

 1. Ferran Santos diu:

  10 juny, 2010 a les 17:10

  he cregut convinient comunicar aqyesta descuberta d’un corrector català al mac OS X 10.6.X

  funciona molt bé, espere que gaudiu d’aquesta torballa….-.

  http://www.faq-mac.com/noticias/37510/mac-os-x-106-snow-leopard-correccion-ortografica-catalan

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Softcatalà © 2024 Contacte | Avís legal | Firefox en valencià

Si no s'indica el contrari, el contingut text es troba disponible sota els termes d'una llicència Atribució - CompartirIgual 3.0

El lloc web de Softvalencià funciona gràcies a WordPress phpBB Debian entre altre programari lliure. Allotjat a: UDL