Instal·lació de Lliurex infantil


Introducció

Anem a veure com instal·lar Lliurex infantil en valencià per xiquets de 3 a 10 anys. Esta és la millor opció per tal que els més menuts de la casa comencen a aprendre amb l’ordinador. Lliurex infantil és el sistema operatiu que s’utilitza als centres de primària del País Valencià.

Instal·lació

Primer de tot baixeu-vos la imatge iso de Lliurex infantil (2,9 Gb)

baixada

El fitxer baixat és un fitxer amb extensió “.iso” que s’ha de gravar a un dvd mitjançant l’opció de gravació d’imatge de dvd del nostre programa preferit de gravació (si no vos queda clar com fer-ho, pregunteu al fòrum). Una volta hageu gravat el dvd, només caldrà que l’introduïu al vostre ordinador i inicieu des d’ell.

1) Veureu una imatge com esta.

Menú d'instal·lació de Lliurex infantil

Escriviu 1 amb el teclat i premeu intro. No patiu que amb esta opció anem a arrancar el sistema operatiu de moment sense instal·lar res. El sistema començarà a carregar-se.

Lliurex infantil (Live -cd ) carregant-se.

2) Veureu un Lliurex infantil arrancat com este. Premeu el botó instal·lació.

Lliurex infantil arrancat

3 ) Escolliu com llengua d’instal·lació el valencià i prem el botó per anar a la següent pantalla.

Tria la llengua

4 ) Escull el país i prem el botó per anar a la següent pantalla.

llx05 Tria país

5 ) Escull el teclat, si el teu teclat té la ela geminada “l·l” tria el teclat català. Prem el botó per anar a la següent pantalla.

llx06 Tria teclat

6 ) Ara cal fer el particionat, és a dir, quina quantitat d’espai deixem a cada sistema operatiu. Podem esborrar tot el sistema previ i eliminar el Windows. Seleccionar de forma manual com fem les particions (cosa que sols faran els usuaris experts). O utilitzar l’espai lliure continu més gran, això és, emprarem la barra per fer espai per a Lliurex infantil aprofitant els espai lliure que no em utilitzat dins de Windows.

llx9.09 particions 01

Inicialment el sistema ens proposa una aprofitar una quantitat mínima per treballar. Si movem la barra podem reduir l’espai lliure buit dins de Windows i reservar-lo per a Lliurex. No patiu si voleu donar massa espai a Lliurex i li’n voleu llevar a Windows el sistema vos dirà que no podeu fer això. Mireu el particionat de mostra. Amb que doneu 10 GB o 15 GB a Lliurex infantil teniu espai suficient per posar Lliurex als vostres fills/filles.

llx9.09 partició típica

7 ) A continuació cal posar les vostres dades per entrar més tard a l’ordinador. No oblideu el nom d’usuari i la contrasenya. Podeu escollir que entre de forma automàtica si el vostre equip és un ordinador de sobretaula que sempre estarà en casa, però no habiliteu l’entrada automàtica mai en un portàtil per obvies raons.

Dades personals usuari "ADMINISTRADOR"

8 ) Confirmeu els canvis que aneu a fer. Quan premeu Instal·la no podeu parar la instal·lació una vegada començada o vos quedareu sense cap sistema aprofitable (hauríeu de tornar a fer la instal·lació com s’explica en este mateix tutorial).

Confirmar els canvis

9 ) La instal·lació comença i  vos avisarà quan s’acabe per tal de traure el disc per començar a treballar amb el nou sistema operatiu de forma autònoma.

llx10 Instal·lació ha començat

10 ) Arranquem el nostre Lliurex infantil nou. Ens cal actualitzar els paquets de llengua  anant a la icona d’Inici, Administració, Suport d’idioma, i marquem actualitzar els paquets, reviseu que la paquet de valencià després de l’actualització estiga ben marcat igual que els altres.

llx9.09 suport d'idioma

11 ) Ara ens cal actualitzar els paquets del sistema operatiu, doncs des que es trau una versió en Live-dvd fins que s’instal·la sempre hi ha millores i correcció d’errades que convé instal·lar. Per fer això anem al menú Inici, Administració, Gestor de paquets Synaptic. Lliurex és programari lliure i aquestes actualitzacions són gratuïtes i estan disponibles de forma regular.

llx9.09 actualitza sistema 1

Vos cal prémer el botó Refresca (1 a la imatge), i quan s’haja acabat el refresc del llistat de paquets, premeu el botó Aplica (2 a la imatge).

llx9.09 actualitza sistema 2

12 ) Ja teniu el vostre Lliurex infantil instal·lat i actualitzat. Ara sols vos cal :

  • Valencianitzar Firefox per tal que Google vos reconega com usuaris valencians i vos mostre les pàgines en valencià. Això s’explica en este tutorial.
  • Valencianitzar Childsplay (Jocs de nens) per tal que este programa que està traduït al valencià vos isca en valencià en lloc de en anglés. Això s’explica en este altre tutorial.

Cap comentari a “Instal·lació de Lliurex infantil”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Softcatalà © 2024 Contacte | Avís legal | Firefox en valencià

Si no s'indica el contrari, el contingut text es troba disponible sota els termes d'una llicència Atribució - CompartirIgual 3.0

El lloc web de Softvalencià funciona gràcies a WordPress phpBB Debian entre altre programari lliure. Allotjat a: UDL